Hva er problemet med Statoil?

Vi tenker ofte at Statoil er et godt, norsk oljeselskap som jobber ansvarlig og skikkelig. Den norske stat er hovedeier i selskapet, og det er derfor mange som tror at det er synonymt med staten. Sannheten er at Statoil har vært børsnotert siden 2001, og at staten har et passivt eierskap der de overlater driften til bedriftens styre.

Nettopp på grunn av det statlige eierskapet, er Statoil ASA ekstra avhengig av tillit fra deg og meg for å drive sin virksomhet. Men fortjener de den tilliten vi viser dem? Nedenfor følger noen av de mest kontroversielle og etisk problematiske aktivitetene selskapet har vært involvert i de siste årene.

1. Tjæresand
Statoil har et stort tjæresand-område på 1100 kvadratkilometer i Alberta i Canada, et område som er større enn 40% av Norges totale landareal. Ulikt nordsjø-oljen, er dette landbasert oljeutvinning, og Statoil bruker vanndamp til å tynne ut bitumen som ligger mer enn 100 m under bakken. Dette fører til utslipp på mellom 60 og 66 kg C02 per oljefat (mot 9 kg CO2 per fat konvensjonell nordsjø-olje). I 2011 ble de dømt til å betale en stor erstatningsbot for 16 brudd på vannforskriftene i regionen der de arbeider. Miljøforurensingen er enorm. Statoil er også et av oljeselskapene som har ført til at representanter for Canadas urfolk, Beaver Lake Cree Nation, har gått til rettsak mot den kanadiske regjeringen over brudd på land- og konsultasjonsrettigheter som de krever må beskyttes og respekteres. Med andre ord er den norske stat involvert i en rettsak mot Canadas urfolk. Dette opprører mange, blant annet Den Norske Kirke og Sametinget.

2. Mot fire graders oppvarming
Statoils businesstrategi tar utgangspunkt i en vekst i energibehov fra “unkonvensjonell olje” (tjæresand) som vil føre til omkring 3,6 graders oppvarming globalt. Den norske stat har forpliktet seg til å begrense økningen til to grader. Dette henger ikke på greip.

3. Uansvarlig drift og oljesøl
Statoil er renere enn mange andre oljeselskap, men de har sine svin på skogen. Oljesøl på norsk sokkel har skjedd ved flere anledninger, og i 2012 var 7 saker til etterforskning hos politiet. I mars 2012 anmeldte både Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) og Bellona Statoil for å ha tømt en stor tank med kjemikalier i sjøen i Hordaland.

4. Pådriver for oljeutvinning i nord
Statoil er en ivrig pådriver for oljeutvinning i nordområdene, og planlegger å tredoble nåværende produksjon (80.000 fat om dagen) innen 2020. For å opprettholde dette er de nødt til å åpne kontroversielle, sårbare områder ved Lofoten og Vesterålen, og mener at en utredning av disse områdene ”haster”.

5. Mistanker om prisfiksing
Statoil, sammen med BP og Shell, er under etterforskning for fiksing av oljeprisene av en art som bryter med EØS-reglene. Det er for tidlig å si om beskyldningene stemmer, og det er ventet at etterforskningen kan bli langvarig.

6. Korrupsjon
Statoil har de siste 20 årene investert milliarder i det korrupte regimet i Angola, for å få tilgang til oljeutvinning i landet. Bare i fjor betalte de 33 milliarder kroner, og store deler av disse var bonuser til ledere i det CMI-forsker Inge Amundsen har kalt et ”familiedrevet diktatur”.

Disse seks punktene tilsier at vi bør være kritiske til Statoil. Svært kritiske. Vi bør også stille spørsmål ved hvorfor den norske stat ikke tar aktivt eierskap og styring i et selskap de er en så stor eier i når punktene over viser at Statoil truer både lokalt og globalt miljø, bryter menneskerettigheter og motvirker bærekraftig utvikling.

Fortjener de virkelig vår tillit?

StatoilCulture

(foto av reklameplakat Brussel)
Dette innlegget ble publisert i Ressurser og inspirasjon, Våre artikler og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Hva er problemet med Statoil?

  1. Tilbaketråkk: Statoils villedende kulturkampanje | stoppoljesponsingavnorskkulturliv

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s