Ut av miljøskapet, oljesmurte kulturarbeidere!

publisert i Stavanger Aftenblad 28.03.2014.

Man bør heve blikket, og gå etter de store problemene.

Tilsvar til Ja og nei til oljepengar. Er oljepengar skitne når dei kjem direkte frå oljeselskapa, men reinvaska når dei har vore innom det offentlege byråkratiet i Oslo? Tydelegvis.

Jan Zahl diskuterer i Aftenbladet 27. mars hvorvidt det er legitimt å vise motstand mot oljevirksomhet og samtidig stille opp på arrangementer i regi av oljebransjen. Her brukes Morten Abel som eksempel på en artist som har gjort begge deler. Videre spekulerer Zahl i om Abels oljesmurte oppdrag faller i god jord hos slike som oss i aksjonsgruppa «Stopp oljesponsing av norsk kulturliv». Vårt tilsvar til dette er at vi ser på det som udelt positivt at Abel og andre kjente artister er med på Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja sitt album. Hva den enkelte har samvittighet til å være med på eller ikke ut over dette er deres egen sak.

Er oljepengar skitne når dei kjem direkte frå oljeselskapa, men reinvaska når dei har vore innom det offentlege byråkratiet i Oslo? Tydelegvis. I stedet for å etterspørre skriftestol og synderegister i norsk kulturliv, bør man heve blikket og gå etter de store problemene. I så måte er Zahls kommentar et skritt videre. Selv om vi gjerne skulle sett at han også hevet blikket over mot det virkelige problemet: den ødeleggende oljebransjen.

Nøkkelen til klimakrisa

Oljeselskapene sitter med nøkkelen i klimakrisa. Det er naivt å tro at de kommer til å stoppe å lete etter eller utvinne mer olje, selv om vi vet at vi bare kan ta ut en femdel av dagens kjente reserver for å unngå en krise med uante konsekvenser. Sofieprisvinner Bill McKibben, som har samlet verden i en internasjonal bevegelse for å bevare klima i kampanjen 350.org, sier at det er på tide at miljøforkjempere nå retter fokus mot oljeselskapenes virksomhet i en tid der politikerne ser ut til å være mindre i stand til å utføre handling på dette området.
Det er opp til oss

Når staten Norge velger passivt eieransvar i Statoil og lar dem kjøre på som før, så er det opp til oss som samfunnsborgere å ta til orde mot dem. Kritikk mot oljesponsing av kulturlivet er en av flere veier å gå. Ved å sette fokus på hvilke konsekvenser det har for kulturlivets klima- og miljøengasjement at verdens oljeselskaper så til de grader sponser kultur, kunst, forskning og idrett slik de gjør i dag, vil vi åpne for miljødebatt blant dagens oljesponsede kulturarbeidere. Kulturarbeidere, kunstnere og artister i Norge må i større grad våge å ta bladet fra munnen og protestere mot oljevirksomhet. Kommentariatets avkrevde askese er fortid. Bandet Kråkesølv sa oppgitt til Dagbladet 24.01.2012 at man må framstå som Jesus eller Gandhi for å få lov til å engasjere seg i miljøspørsmål. Men engasjementet deres var ikke forgjeves, Statoil trakk seg omsider ut av Bylarm. Nå oppfordrer vi til bråk i andre oljesponsede kulturinstanser. Debatten er i høy grad legitim, så kjør debatt!

Maja S. K. Ratkje og Martin Hagfors

oljeplattform

Dette innlegget ble publisert i Debatt, Våre artikler og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s