Oljesponset lykkerus

doc5zeknj2s3dtqbgg1cieFestspillene og studentorganisasjonene samarbeider om et nydelig kulturarrangement. Men lykken kommer med en besk ettersmak.

Publisert i Bergens Tidende 03.04.14

Vibber er studentenes arrangement – vi som skal være fremtiden – og gjennomføres i år for åttende gang. I samarbeid med Dagens Næringsliv og Statoil. Dagens heteste debatter, morgendagens helter. Eller hvordan var det igjen?

Den siste rapporten fra FNs klimapanel forespeiler klart farene ved å fortsette oppvarmingen som forårsakes av fossile utslipp fra olje, kull og gass. Endringer som vil skje i vår levetid og ramme vår livskvalitet, både i andre deler av verden og for alle de generasjonene som skal kommer etter oss.

Smisker med oljeselskap
Det er en utvikling som truer vår frihet til å samle oss til debatter om stort og smått, lykke og ulykke. Da kan vi ikke smiske med et oljeselskap som skal brenne CO2 til termometeret bikker fire grader varmere enn i dag, og tjener pengene sine på å samarbeide med regimer som bryter menneskerettigheter over en lav sko.

Lykken er ikke å lukke øynene for realitetene; det er en form for livsløgn som bare fungerer på Hjalmar Ekdals loft, og passer dårlig i den opplyste og kritiske virkeligheten studentene og kunstnerne lever i. Nettopp derfor må vi være tydelige på at visse former for samarbeid ikke er greit, spesielt når det legitimerer en bransje og en virksomhet som er på kollisjonskurs med bærekraft og muligheten for gode liv i fremtiden.

Fratar oss ikke fra ansvaret
Som medlem i Studentersamfunnet føler jeg en ekstra forpliktelse til å engasjere meg for dem som kommer etter oss når vi begynner på livet etter studiene. Det gjelder både nasjonalt og internasjonalt, og da er eksisterende og kommende kriser mer enn bare aktuelle saker for debatt. Kan vi i så fall forsvare at vi gjennom Vibber er medarrangører for noe som er sponset av oljeindustrien?

Vel er det en god mulighet for oss å være på Logen og et viktig samarbeid med Festspillene, men det fratar oss ikke ansvaret for hva vi er med å legitimere. Hvis ikke Festspillene sier i fra, må vi som studenter gjøre det, og vurdere om studentene skal kreve en annen sponsor for arrangementet neste år.

Kjøper seg godvilje
Festspillene bør sette kulturen i høysetet og ikke assosiere seg med oljeselskap som gjennom kultursamarbeid forsøker å kjøpe seg godvilje. Ingen er komfortabel med å motta penger fra tobakksindustrien i dag, og på samme måte må det bli med fossil energi: vi vet hvor skadelig den er, og da hjelper det lite å hvitmale smørja med at den kommer oss nordmenn til gode. At Statoil er hovedsponsor for Festspillene, eller at det var noen fra Statoil som i sin tid hadde ideen om studentarrangementet, er ikke et gode nok argumenter for å beholde dem.

At ikke store aktører tar klar stilling vitner mer om feighet enn den vågale kunsten Festspillene vil fronte.

Ingen bør føle seg avhengig, verken økonomisk eller mentalt, av én storaktør for å skape levende kultur. Det er direkte farlig og skadelig for kunstens frihet hvis man ikke kan stille spørsmål til, og velge bort, store selskap på verdigrunnlag. At ikke store aktører tar klar stilling vitner mer om feighet enn den vågale kunsten Festspillene vil fronte. Slik Chantal Mouffe nylig uttalte, går ikke grensen mellom politisk og ikke-politisk, men mellom kunst som er systemkritisk og kunst som er systembevarende. Det er alltid et valg.

Trenger kritisk blikk
Selvsagt er mange av pengene vi får over statsbudsjettet også fra petroleum, men i en demokratisk stat er det legitimt å involvere seg i samfunnsdebatten og forsøke å påvirke dette. Å påvirke et børsnotert oljeselskap er en helt annen sak, og samarbeid med privat næringsliv er vesentlig forskjellig fra å motta offentlige midler. Kulturaktører må derfor spørre seg hvor verdiene ligger, og hva slags føringer som kommer med samarbeidet.

Lykken er ikke å hegne om egne småpenger og komfortable livsløgner, men å se ut og forbi med kritisk og kompromissløst blikk, slik den beste kunsten og den skarpeste tenkningen skal gjøre. Tidligere i vår arrangerte Studentersamfunnet en debatt om universitetet og forskningsmidler fra næringslivet, og jeg er stolt over at vi gikk i front på dette temaet. Tør Festspillene gjøre det samme om sitt samarbeid med oljenæringen? Brannfakkelen passeres herved videre, og jeg håper de velger det systemkritiske standpunktet og plukker denne opp.

Ragnhild Freng Dale

Dette innlegget ble publisert i Debatt, Våre artikler og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s