Kraftig kunst eller kunstig kraft, FiB?

Innlegg trykket i Bergens Tidende 07.06.2016

RagnhildPortrettFestspillene kaller seg en utforskende og uredd festival. Hvorfor er de da så redd for at debatt skal få konsekvenser?

Det er juni. Det er Festspill. Det er samfunnsdebatt. Men tror ledelsen egentlig på kunstens kraft eller at debatten skal få konsekvenser? Etter at markeds- og kommunikasjonssjef Nina K. Lauvsnes møtte kunstner Maja Ratkje og kulturforsker Georg Arnestad til debatt, har jeg virkelig begynt å lure.

Det var Studentersamfunnet i Bergen som hadde invitert for å sette fokus på oljesponsing og Festspillenes samarbeid med petroleumsselskapet Statoil.

Under debatten sa Lausnes at Festspillene ønsker debatten velkommen, og at de gjerne vil la kunsten komme til orde og være en arena for å ta denne typen debatter. Samtidig sa hun at faren ved slik debatt er at oljeselskapene trekker seg ut av denne typen samarbeid. Og det ønsker Festspillene i Bergen ikke. Er ikke også premissene for en debatt lagt død da? Hvis ledelsen allerede har avskrevet enhver form for endringsvilje i egen praksis, snakker man egentlig bare til veggen.

Lauvsnes har selvsagt et poeng i at det vil være et «politisk statement» å trekke seg fra Statoil. Men det å beholde dem er et minst like tydelig signal – i motsatt retning. Politikk er ikke bare noe våre folkevalgte driver med. Det er noe som skjer, hver dag. Festspillene som tilrettelegger for viktig kunst og store spørsmål i samfunnet, må reflektere over sin rolle og makt når de assosierer seg med navn fra næringslivet. Alle har en grense – og det er lite sannsynlig at Festspillene for eksempel ville latt seg sponse av et tobakkselskap slik verden ser ut i dag.

I kjølvannet av Parisavtalen er ambisjonene om å begrense den globale oppvarmingen skjerpet til 1,5 og ikke 2 grader. Sponsoren vi snakker om har så langt ikke en gang klart å lage en forretningsplan som møter en fremtid innenfor togradersmålet. Det er ingen god partner for kulturlivet, spesielt ikke om man bryr seg om klima og miljø. Det har Festspillene signalisert at de gjør, både direkte gjennom kunsten og i debatter og samtaler om tilknyttede tema. I fjor var en forestilling om havstigning med et dansekompani fra Stillehavet en av festivalens store satsinger. I år var blant annet Vandana Shiva invitert på programmet.

Hvis Festspillene mener det er viktig med miljø, så må de også vise det i egen praksis – og da med mer enn grønne sykler og elbiler. Det er noe litt merkelig over å fastholde at kunsten har kraft til å løfte frem miljøspørsmål, samtidig som man ikke reflekterer over hvem en selv velger å løfte frem ved valg av samarbeidspartnere. At beløpet er forsvinnende lite sammenlignet med den offentlige støtten gjør ikke saken bedre. Men også uavhengig av beløpsstørrelse, er det å tro at man både kan fremme bærekraft og bære frem logoen til et av de største fossilselskapene i Norge – som for ordens skyld ikke har en plan for å møte togradersmålet – er en vegring for å ta stilling og en Ole Brumm-tankegang som ikke er festivalen verdig.

For å sitere noen kloke ord fra Lisa Nøttseters kritikk av den siste Carte Blanche-forestillingen: «Tiden vi lever i er avgjørende for det største av alle «vi» – for alt det levende livet. For flokken.» Det er en refleksjon vi alle må ta innover oss. I en flokk der noen har mer ressurser enn andre – slik de som arrangerer festivaler og tilrettelegger arenaer i offentligheten unektelig har – blir det ekstra viktig at de går foran og leder. Vi er alle en del av verden. Å late som noe annet blir kunstig i lengden.

Ragnhild Freng Dale

Svar fra Nina Lauvsnes i BT

Dette innlegget ble publisert i Debatt, Våre artikler og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s