Publisert i Dagbladet 08.07.14
Oljesponsingen av Kongsberg Jazzfestival er i år mer omfattende og mer synlig enn noensinne.
Forrige uke hadde Kongsberg Jazzfestival 50 års-jubileum. Vi jobbet begge for festivalen, henholdsvis som musiker og funksjonær. I den forbindelse føler vi på et dilemma som gjelder stadig mer av norsk kulturliv. Hva har det å si at festivaler som denne er sponset av selskaper som profitterer på virksomheter som ødelegger for vår egen og, ikke minst, våre barns framtid?
For sponsorene er motivet klart: De ønsker å synliggjøre seg selv på en positiv måte, og hva egner seg vel bedre til det enn kulturen? Vi får imidlertid signaler fra flere som føler seg ukomfortable med jazzfestivalens valg av samarbeidspartnere. Likevel virker det som om det sitter langt inne å skulle mene noe om det offentlig. Dette er den andre grunnen til at kultursponsing er så attraktivt for fossilverstingene – det demper og utsetter den uunngåelige debatten om framtida til norsk olje og gass.
I Kongsberg Jazzfestival er selskapet FMC såkalt generalsponsor. I år har festivalen også inngått en millionavtale med den lokale giganten Kongsberg Gruppen.
FMC var ifølge FORTUNE Magazine «The world most admired oil and gas equipment service company» i 2012. FMCs avdeling på Kongsberg inngikk i fjor en avtale verdt opp til sju milliarder kroner om å levere teknologi til olje- og gassfelt i Vest-Afrika. De er også involvert i store prosjekter i blant annet Brasil. For to år siden inngikk selskapet en avtale med Statoil på opp mot tre milliarder kroner for å utvikle teknologi som kan øke utvinningsgraden på norsk sokkel. Kultursponsing er for denne bransjen lommerusk – som gir vanvittig mye lettkjøpt omdømme tilbake.
Kongsberg Gruppen trenger kanskje ikke nærmere introduksjon som våpenprodusent. De er også tungt involvert i olje- og gassindustriens prosjekter for å utvinne olje og gass i Arktis. Dette er ressurser som er svært vanskelige og dyre å utvinne. De innebærer stor risiko for økosystemene og vil gi klimagassutslipp vi ikke kan tillate om verden skal unngå alvorlige klimaendringer.
I slutten av mai i år inngikk Kongsberg Maritime (som er en del av Kongsberg Gruppen) en stor avtale med Statoil om å levere teknologi til oljefeltet Johan Sverdrup. Feltet inneholder like mye CO2 som 445 millioner biler slipper ut i løpet av et år, og vil slippe ut klimagasser i rundt 50 år fra feltet åpner – det vil si lenge etter at klimaforskerne sier at vi må ha stanset å utvinne olje.
Oljesponsingen av Kongsberg Jazzfestival er i år mer omfattende og mer synlig enn noensinne. FMC arrangerer blant annet en gratiskonsert med Madcon for barn og unge. Trenden tyder på en bransje i krise. Debatten rundt norsk oljevirksomhet blir også stadig mer åpen og reell. Folk begynner å stille større krav til en politisk snuoperasjon i retning fornybarsamfunnet.
Selvsagt passer denne debatten oljeselskapene dårlig. Da er sponsingen et effektivt virkemiddel for å forsøke å dempe kritikken. Denne taktikken vil snart vise seg å slå sprekker. I universitetsmiljøene er det i dag kraftig motstand mot oljesponset forskning. Debatten er i høyeste grad legitim. La kulturlivet komme etter!
Maja S. K. Ratkje, Musiker og medlem av Stopp Oljesponsing av norsk kulturliv
Hallvard Surlien, Festivalfunksjonær og sentralstyremedlem i Miljøpartiet de grønne